Jag är fortfarande dålig på att skriva….

Ja, jag vet, det har inte hänt mycket på denna blogg i sommar. Dock har det hänt en del i biodlingen. Jag har fixat värme i den ena av mina honungstankar. Jätteskönt att det är ordnat. Jag har fixat ett liiiiitet kylrum. Bara 12 kvadratmeter och 190 cm i takhöjd, men vad skönt att ha tillgång till ett rum med 13 grader. Bina har gjort det dom skulle i sommar, även om dom var betydligt färre än jag hade räknat med. Vinterförlusterna slutade på 22%. Det är länge sedan jag hade förluster av den storleken. Dock har jag bara ett samhälle som jag behöver vara lite försiktig med, alla övriga har jättebra humör. Nya drottningar kom, sågs och tillsattes väldigt sent. Helt mitt eget ”fel” att det blev sent, men tack Robert Amann för bra drottningar.
Honungsskörden, jodå helt ok med tanke på den bedrövliga inledningen på sommaren. När maskrosorna blommade hade inte alla samhällen bestämt sig för om dom skulle satsa på ett liv över sommaren 2013 verkade det. Sedan blommade hallon, rallaros, blåbär, lingon, raps och ljung huller om buller. Men för egen del en helt perfekt sommar bara några få dagar när det var för varmt 🙂
Då får nästa sommar bli den sommar då jag återställer antalet samhällen, det har inte blivit många avläggare gjorda i sommar. Jag har dock testat en för mig ny metod i alla fall: när du har slungat, någon gång under början på juli, ta med spärrgaller och två nyslungade lådor, ställ dom spärrade lådorna på varsitt starkt samhälle, vänta en halv timme till en timme, lyft av lådorna, ställ dem på en botten, ge dom en drottning i en utätningsbur, kör dom till en annan bigård, drivfodra. Jisses vad bin det blir…….

Men kanske det viktigaste av allt….. nu när jag skriver är det 77 dagar kvar, netto, att arbeta. Sedan vidtar friherrelivet 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *