Tymol mot varroa

Jag har för första gången använt tymol som varroabekämpning. För att få ner kostnaderna, jämfört med Apiguard har jag tillverkat egna tymolplattor.

Man löser tymol i t-röd, klipper till vettexremsor (den tjockare varianten), låter remsorna suga upp tymol så att man vet hur många gram tymol man har i varje remsa. Jag valde att göra remsor med 15 gram tymol i varje. T-röd avdunstar ganska snabbt så att man kan lägga den fuktiga remsorna i en plastask med tätt lock. Det luktar myyyyyycket, du måste vara utomhus. Det sätter sig i kläderna, kliv ur kläderna, häng dom på vädring över natt!!!

Man lägger in en remsa i varje kupa i samband med att man börjar invintringen, gärna i början på augusti. Det luktar mycket även då, doften känns i hela bigården, som timjan fast i väldigt hög koncentration.

Man ska bara veta att det inte räcker med bara tymol. Man behöver behandla med oxalsyra när bina är yngelfria för att ge dom en bra start till våren. Med de väldigt varma vintrarna vi har/haft så väntar en del till början på november med behandlingen, andra till januari.

Det viktigaste av allt är att veta hur mycket varroa man har och att det kan variera mellan samhällen i en bigård och mellan bigårdar. Ta prov i juni och juli så vet du!

Publicerat den
Kategoriserat som Biodling

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *