Vad är det jag har att erbjuda

honung

Jag tappar honung på glasburkar på 500 g och 700 g, plastburkar på 1,5 kg och 3 kg.

Den smaksatta honungen, citron eller eucalyptus, och honungen med tillsatt propolis finns på 250 g glasburk.

Under sommaren går det att köpa flytande, nyslungad honung på 350 g glasflaska.

biodlingskurser

Jag anordnar nybörjarkurser i biodling. Just i år så börjar vi den 12:e april. Vi träffas sammanlagt minst tio gånger under våren/sommaren /hösten och följer utvecklingen och arbetsmomenten i kupan och i biodlingens underbara värld. Anmälan till Vuxenskolan i Bollnäs.

bin och avläggare eller paketbin

Jag har ibland bisamhällen och s.k. avläggare till salu.

Jag kan ”göra” skaksvärmar i form av paketbin på beställning

drottningar

Jag har ibland friparade carnicadrottningar efter bästa möjliga mödrar till salu

andelsbiodling

Andelsbiodling innebär att du köper en tiondel av honungskörden i en bikupa. Du får då möjlighet att komma på en visning av en bikupa. Du får dessutom en inbjudan att komma och titta på slungning och honungshantering. Slutligen får du en tid när du kan komma och hämta din honung.

Du köper alltså tio procent av honungsskörden i en utpekad bikupa i förväg och sedan får du hoppas på en bra vår och sommar på samma sätt som jag och bina gör det. Du får tillgång till en privat Facebookgrupp där jag berättar om utvecklingen i kupan och lite om de olika momenten i biodling.

De sista åren har skörden genererat andelar på fem kg, men det har tidigare varit nere på tre kg. Om du är intresserad att lära dig lite om biodling och vill bidra till binas pollinerande så är du välkommen att höra av dig.

lite vanliga frågor

bin och är alla biodlare ”rasister”

Jag har carnica, ett bi som ursprungligen kommer från södra tyskland, österike, slovenien m.fl. länder i det området. Det kallas även krainer., ett bi som jag trivs med och som är det dominerande biet i min trakt. Det känns igen på sina gråa ränder på bakroppen, vi vill inte ha något gult inslag. Rasist? Nej inte alla biodlare är birasister men vi vill gärna kunna bestämma vilken biras vi har.

är det verkligen drottningen som bestämmer allt?

Ja mycket av samhällets beteende bestäms av drottningens egenskaper, åtminstone är det faktiskt så att man kan ändra på hela samhällets beteende genom valet av drottningar.

friparade, vad betyder det?

Det betyder att drottningarna paras någonstans där det skulle kunna finnas drönare av olika raser. Men, men, men vi söker eller har platser där vi är någorlunda säkra på att det är drönare av ”rätt” sort som dominerar. Vi? Ja vi är några stycken som samarbetar, eftersom det inte är lätt att hitta dom där platserna där vi får (hyfsat) rasrena carnica.

En drottning parar sig med tio till femton drönare (hannar) under sin andra levnadsvecka och sedan börjar hon lägga ägg. Det betyder ju att bina i ett samhälle kan ha upp till femton olika fäder, men samma moder. Eftersom drönarna inte har någon far (de föds ur obefruktade ägg) så blir genetiken i ett bisamhälle lite krånglig att förstå.

hur länge lever ett bi?

En drottning lever tre till fem år, men byts lite tidigare av biodlaren för att behålla produktiviteten i samhället. Ett arbetsbi lever kanske bara i nio veckor om det föds under högsommaren. Bin sopm föds under hösten/senhösten lever fram till maj/juni. Drönarna (hannarna) lever någon månad. Eftersom inga drönare normalt tillåts övervintra så ”görs det nya” drönare varje vår/försommar. Dessa motas ut av sina systrar på sensommaren och dör.

binas bostäder, bikupor

Bikupor, ja det kan vi prata om i dagar. Vi kan väl dela in dem i tre grupper (kanske)

  • Trågkupor, stationära ofta stora träkupor som inte är så vanliga i dag.
  • Vandringskupor, uppstaplingskupor som är de vanligaste i dag
  • Under de senaste tio åren har det kommit att dyka upp topplistkupor som påstås innebära en mer naturlig biodling. Personligen tycker jag att det inte finns nåt naturligt att tala om i det.

Den stora vattendelaren tycker jag ligger i att välja mellan ”plast” EPS (extruderad polystyren, kallas cellplast) och kupor helt i trä. De som är tillverkade i trä har ofta cellplastisolering.

avläggare

Avläggare kallar vi nystartade samhällen, det är normalt fem sex ramar med ägg, yngel och bin. Dessa får sedan utvecklas till ett invintringsbart samhälle under sommar o höst. Om det är en avläggare som gjordes föregående år så kallar vi den övervintrad avläggare.