Slut på sommaren

Nu har det gått tre månader sedan jag skrev något senast. Slutskattning, invintring, varroabekämpning, ordinarie arbete och så har rullat på.

Nå hur har året varit? Intressant, mycket intressant. Jag har flyttat bin från oroliga grannar, jag har köpt samhällen, jag har köpt avläggare, jag har delat, delat och delat och satt till drottningar.

Nu är det invintrat 38 samhällen, de flesta med bra dottningar, många med nya drottningar. En bigård ska flyttas till våren, den hamnade lite för nära en promenadväg annars känns valen av bigårdar bra. Jag har fem bra bigårdar och en mindre lyckad. Det får man vara nöjd med när man bara bott här 13 månader.

Jag tycker själv att det har gått förvånatsvärt bra att komma igång med honungsförsäljningen. Många nya kunder hittar hem till oss tack vara STORA skyltar. Flera affärer tar in honung från mig.

Ett orosmoment är nu hur det blir med varroan här uppe i Hälsingland. När jag bodde i Gästrikland blev det ju katastrof två vintrar efter varandra. Nåja det återstår att se, jag hade recept på Apivar, men det preparatet stoppades av leverantören, varför vet vi inte. Det blev Apistan i stället. Jag har ju använt Apistan tidigare men nu kommer ju larmrapporter om resistenta kvalster i Värmland och även i Småland.

Det är dags att fundera över vad som behöver beställas till nästa säsong. Det fattas lådor och ramar. Tanken just nu är att kanske tillverka lådor av formplyfa och använda dessa som skattlådor och använda cellplastlådorna till bara yngelrum. Plastramar blir det i alla fall, dom har kommit för att stanna, underbart enkelt när man hänger in 12 st i hjulslungan och honungen forsar ut, dom går att slunga brutalt, dom håller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *