Om tystnaden

Har jag inte haft något att skriva om sedan mars 2016?

Jodå, men inget att vara nöjd över! Vad sägs om 75% vinterförluster?

Två otroligt dåliga år (2015 och 2016) efter ett år med rekordskörd (2014).

Mitt lidandes historia:

2014 rekordskörd sedan jag började min biodlarbana 1990, jag vintrade in 40 samhällen som mådde riktigt bra, trodde jag.

2015 Men någonting i min ekologiska varroabekämpning hade blivit fel, jag hade runt 60% vinterförluster. Sedan, ovanpå detta, i början på juni, björnangrepp, en kupa sönderstampad i småflisor och alla bina uppätna. I början på juli, en hel bigård upp och nervänd, en vecka senare samma bigård upponervänd och ett dygn senare samma bigård upponervänd igen. Då beslöt länstyrelsen att komma med akut elstängsel. Jag uppmanades av länstyrelsen att sätta elstängsel runt alla mina bigårdar. Det arbetet påbörjades men när vi hade stängslat två slog björnf-n till på ett nytt ställe (troligen en annan björn). När man i panik sätter elstängsel mot björn en kväll vid 22-tiden och det håller på att mörkna så är man inte så jäkla kaksig kan jag meddela. Vi flyttade två bigårdar, stängslade allt utom en kupa som jag bara skulle låta ta vinterfodret innan jag flyttade in den innanför elstängslet. Den 3:e oktober tog björnen den, inklusive 2 dm mossa indränkt med vinterfoder, dom är inte kräsna. Jag fick ersättning för totalt ett femtontal björndödade/björnätna samhällen och för elstängsel (plastnät med eltrådar), elaggregat och arbete. Nästan ingen honung, totalt omöjligt att göra avläggare, ingenting fungerade som jag var van vid. Nåja 2016 skulle ju bli så bra, som vi alltid tror.

2016 blev nästan lika illa/värre. 75% vinterförluster, nästan inga bin kvar. Jag kollade med SLU och Eva Forsgrens svar var att som jag beskrev det var det ingen idé att skicka in något för analys, det var solklart virus på grund av ineffektiv varroabehandling. Som grädde på moset hade jag 11 st anmälda till min nybörjarkurs som alla skulle ha två samhällen/avläggare. Inga egna avläggare att sälja och så smäningom upptäckte jag att ingen annan hade nåt att sälja heller. I den situationen är det lätt att tro att alla dessa generösa, vänliga biodlarkollegor är som förbytta. Ingen, säger ingen, utom Urban Elfberg kunde sälja bin. Han hade dock fulltecknat orderblock så efter mycket letande blev det buckfast paketbin från Ockelbo med carnicadrottninger från Rengsjö. Alla nybörjare fick sina bin. Nu får vi hoppas dom klarar vintern trots att det blev sena leveranser. I mitt eget kylrum ekar det tomt, antalet marknader jag stått på i höst går att räkna på ena handens tumme. Nu får det banne mig bli ett bra år 2017!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *