Nu skulle lagren varit fyllda med honung

Ett sånt jäkla år. Först en halvdålig övervintring, alldeles för varmt till och från. Sedan när det skulle bli vår, försommar och sommar så hade någon glömt bort att beställa sommar.

Den här s.k. sommaren är min sämsta sedan jag började 1990. 2014 var å andra sidan den bästa.

Som om det inte var nog, i början på juni hittade en björn en av mina bigårdar, krossade en kupa och åt upp innehållet. Efter en dryg vecka hittade en björn en annan bigård, slog omkull samtliga kupor, åt upp en, en vecka senare upprepades samma sak. Jag hade kontaktat länstyrelsen som beslöt sätta akutstängsel runt den senast drabbade bigården. När vi kom dit nästa morgon hade björnen varit där igen, alla omkullslagna, en uppäten. Nåväl stängslet räddade bigården från fler angrepp, dock var tre ytterligare samhällen döda en vecka senare, dom klarade inte att slås omkull, resas upp slås omkull o.s.v. Jag sökte och fick beslut om pengar till stängsel runt alla mina bigårdar.

2015-06-01 18.22.18

 

 

 

 

Jag beställde grejor och jag och vännen Kjell började sätta stängsel. Vi hade gjort två bigårdar, då ringer det och jag får besked om ytterligare en bigård som fått björnbesök. Jag åker dit, konstaterar två kupor omkullslagna, en uppäten, jag reser upp den andra, ringer kompisen och vi sätter stängsel lite provisoriskt samma kväll.

Summeringen blir, nästan ingen honung, dödade samhällen, svältande samhällen, besvärligt att göra avläggare från försvagade samhällen. Men vädret i augusti har trots allt gett avläggarna en chans att med stödfodring växa på sig.

De björndödade samhällena hadde naturligtvis stationsparade drottningar från i fjol.

Så…. nu får vi dra streck för biåret 2014-2015, ett riktigt skitår för mig och många andra.

2016 ska det göras avläggare och det ska odlas drottningar och det ska bli ett riktigt bra skördeår, det har i alla fall jag bestämt. Dessutom ska intresset för björnjakt i Rengsjö öka betydligt, det önskar jag mig i alla fall.

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *