Vinter, tid för tankar.

Just nu upplever vi ännu en av vinterns snöoväder, en dryg dm snö o kraftig blåst. Det har nog varit en bra bivinter så här långt, oftast på ”rätt” sida av noll och en hel del snö.

Skoterklubben har att göra, alla tre ledsladdarna går var o varannan dag, Skidspåren är fina, kort sagt, det är helt ok att bo i södra Hälsingland.

Tiden använder jag till att fundera på hur biodlingen ska bli till våren/sommaren/hösten. Jag tittar väldigt mycket på Youtubefilmer. En väldigt produktiv biodlare är Trevor Gilbanks, en biodlare från Nya Zeeland, en annan som är intressant är den här , en Canadensisk yrkesodlare som bl.a. övervintrar samhällena inomhus.

Men den som påverkat mitt bitänk mest är nog Michael Palmer, en Amerikan som bor nära Canadensiska gränsen, ett klimat som påminner om vårt. Han pratar mycket om nucs och  doublenucs, alltså små samhällen i halvlådor som övervintras två och två intill varann. Hans tankar om drottningodling har fått mig att planera förändringar i min process. Han har en ”lärjunge” en Engelsman Richard Noel, som har sin biodling i Bretagne Frankrike. Båda dom finns på Youtube, bara att leta och fundera.

Nu börjar vi se att dagarna blir längre, det står inte på förrän det är dags igen….

Publicerat den
Kategoriserat som Biodling

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *